Tillgänglig Bio

Tillgänglig Bio är en nyhet för alla filmälskare som behöver syntolkning eller uppläst svensk text på bio. Det enda du behöver för att ta del av tjänsten är en app och ett par hörlurar till din smarta mobiltelefon eller surfplatta. Upplev friheten med att kunna se på film var och när du vill!

Syntolkning på bio
Syntolkning
Uppläst text på bio
Syntolkning

Vad är Tillgänglig Bio?

Tillgänglig Bio är ett stort steg i riktningen mot att göra film tillgänglig för alla. Tack vare ny teknik finns nu tusentals filmer tillgängliga med syntolkning eller uppläst svensk text via olika appar.

Eftersom tjänsten är gratis och går att ladda ner till din smarta mobiltelefon eller surfplatta så kan du välja i stort sett vilken film, biograf och föreställning du vill. Med andra ord fungerar Tillgänglig Bio lika bra att när du vill se film på tv, eftersom apparna synkroniserar uppläsningen i dina hörlurar med filmens ljud i högtalarna.


Om projektet Tillgänglig Bio

Tillgänglig Bio är namnet på ett projekt som Filminstitutet genomfört tillsammans med Post- och telestyrelsen (PTS) på uppdrag av regeringen. Det treåriga projektet har lett till att vilken film som helst kan förses med ljudspår för syntolkning eller uppläst text. Ljudspåren går sedan att nå via kostnadsfria appar på din smarta mobiltelefon eller surfplatta.

Tekniken bakom Tillgänglig Bio har tagits fram särskilt för personer med olika typer av funktionsnedsättningar, däribland synnedsättning och kognitiva svårigheter. Resultatet beräknas vara till nytta för drygt en miljon svenskar, som nu kan ta del av film på ett sätt som tidigare varit få förunnat.

Tidigare lämnade Filminstitutet stöd för knappt 150 syntolkade visningar per år. Det innebar även att personerna som behövde syntolkning var extremt begränsade, och behövde anpassa sig efter dessa föreställningar på särskilda dagar och tider.